Gerealiseerde en actuele
Projecten

Lees alles over onze actuele en gerealiseerde projecten!

'In Memoriam' Graffiti onder de B-Side

'In Memoriam' Graffiti onder de B-Side

Stand
Voltooid
Doel
Voltooid
Eindigt
7 april 2017

Afgelopen vrijdag 7 april was het een bijzonder 'Avondje NAC' voor de families van Andro Knel (1989), Dominique Diroux (1998) en Ferry van Vliet (2001). Voorafgaande aan de wedstrijd NAC - Cambuur werd de 'In Memoriam Graffiti' in besloten kring onthult. Een project van 'Samen voor NAC' en gemaakt door Robin Nas.

Voordat er begonnen kon worden is er contact gezocht met de families en is er middels het ontwerp toestemming gevraagd. Dit leverde hartverwarmende reacties op, die we graag met jullie willen delen.

Reacties vooraf:

De reactie van Astrid Knel, zus van Andro sprak boekdelen:
'Ik vind het zo onvoorstelbaar gaaf, dat mijn broer nog zo leeft bij jullie. Dat jullie op die manier zijn nagedachtenis in leven houden, respect daarvoor en nogmaals dank. Dat doet mijn familie en mij heel erg goed. Het ontwerp is prachtig. Mijn zus was onder de indruk en ook mijn moeder vindt het super dat dit gedaan wordt. We zijn trots op de 'jongens', op de supporters en de club.' 

De moeder van Dominique, Evelyne, reageert:
'Wat fijn dat Dominique bij NAC in gedachte blijft. Wat een mooi ontwerp. Op deze manier blijven deze drie jongens voor altijd voor ons allen behouden.'

Arno van Vliet, broer van Ferry:
'Een erg mooi initiatief, wij zijn trots, onze toestemming hebben jullie. Wij zijn benieuwd naar het eindresultaat.'

Aan de slag!
Een paar dagen later is Robin begonnen met het 22 meter lange kunstwerk en zijn de families vrijwel elke dag op de hoogte gehouden door middel van foto's en appjes.

Frederic, broer van Dominique reageert:
'Zo, dat ziet er echt gruwelijk gaaf uit, levensecht gewoon!' 

Astrid Knel antwoordt via de app:
'Een schitterend plaatje geworden. Mijn zussen, de kinderen en mijn moeder zijn er erg over te spreken.'

Arno van Vliet is trots:
'Mooi dat Ferry nog zo 'leeft' bij NAC. Ik vind het bijzonder en fijn dat ik mijn vrouw en oudste zoon, die Ferry beiden niet gekend hebben, het stadion kan laten zien en hopelijk een beetje een idee kan geven hoe dat deel van Ferry's en mijn leven er toen uitzag.'

De onthulling
Vrijdag 7 april jongstleden was het dan zo ver. De onthulling van dit ongelofelijke kunstwerk, dat onze stoutste dromen heeft overtroffen. Naast de families waren er ook veel media aanwezig en kreeg deze graffiti door de cameraploeg van ‘Hart van Nederland’, zelfs landelijke aandacht. Zij zijn allen zeer respectvol met het moment omgegaan. De families keken erg naar deze onthulling, maar aan alles merkte je dat het verlies van hun zoon, broer, vriend, neef of kleinzoon nog altijd enorm zwaar valt.

Het was een hele mooie en emotionele gebeurtenis, waar het samen zijn en het samen beleven de families dichter bij elkaar heeft gebracht. Zij voelen de warmte en steun van de supporters en daar zijn ze heel dankbaar voor.

Meer over dit project:

 

Mike van Damme schreef voor de Panorama, editie mei, een prachtig artikel naar aanleiding van het plotseling overlijden van Davide Astori. De zeer gewaardeerde aanvoerder van het Italiaanse Fiorentina overleed op 4 maart 2018. Ook in Breda kennen we helaas de klappen van de zweep. In 12 jaar tijd overleden de NAC-spelers Andro Knel (1989), Dominique Diroux (1998) en Ferry van Vliet (2001). In het artikel 'te vroeg overleden voetbalhelden' bespreekt Maarten Akkermans hoe hij en de NAC-supporters die zwarte periode hebben beleefd. Klik hier om het verhaal te lezen.

 

 

Video(s) bij dit project

Reportage BredaNu
Reportage VI
Onze projecten
Remember Beatrix Route
'Remember Beatrix' NAC heeft een geschiedenis van 56 jaar voetbal aan de Beatrixstraat. Wij zijn...
SVN in actie voor Maczek Memorial en de visueel beperkte NAC-supporters
Samen voor NAC in actie voor Maczek Memorial Breda en de visueel beperkte NAC-supporters Tijdens...
DoesSouf Vak Thuis
Een kolkende massa, spreekkoren, jouw favoriete spelers die het veld op draven en natuurlijk he...
Bekijk alle projecten